Nu er vi hemmeligt trætte af at sidde inde, og vi kan ikke vente med at gå udenfor igen massevis. Få lidt frisk luft, mærke solen stikke vores hud og smilende ansigter. I denne kolde periode ser vi vores yndlingsstol i haven, og vi drømmer om, at vi kan sidde på den igen med en dejlig bog.

Men nu er det tid til at komme i gang i haven. At skabe et dejligt sted, hvor vi foretrækker at bo, når temperaturen tillader det. Men hvordan nærmer du dig det, og hvordan vil den have se ud? I denne blog kan du læse havetrends i 2021, og med disse tendenser kan du omdanne din have til et sted, du aldrig vil forlade.

1. Have som et sted at slappe af
Den første havetrend i 2021 er, at haven er eller bliver et afslapningssted igen. Det er vanskeligt at estimere, om vi vil kunne tage flyet igen til en ferie i det kommende år. Staycation, ferien i og omkring hjemmet, fortsætter igen i år. Det er derfor, at tilføje, at afslapning til dit hjem eller din have er og forbliver meget vigtig.

Nyder udenfor
Velvære i haven
I 2020 så vi allerede, at velvære i haven var en voksende tendens, delvis på grund af COVID-19, og den tid vi bruger derhjemme, vil ikke være anderledes i 2021. Du kan omdanne haven til en wellnesshave ved at bringe den rette atmosfære og produkter sammen. Ordet wellness står faktisk for sundhed og er et bredt udtryk, der faktisk henviser til alt relateret til afslapning, nydelse, hvile og restitution. Tidligere skrev jeg en blog, hvor jeg fortæller dig, hvordan du kan skabe en sådan fantastisk wellnesshave.

Også wellness i din egen have?

COVID-gemmestedet
Haven, hvor vi vil slappe af. På grund af korona er vi endnu mere opmærksomme på, hvor vigtigt det er at have et dejligt sted derhjemme. Derfor vil vi nedsænke vores have som et COVID-skjul i 2021. Et dejligt sted at indånde frisk luft og få helt zen. Hvordan du designer haven som en rigtig gemmested er meget personlig. Den ene tilføjer dejlige loungesæt, mens den anden ønsker mere grønt, gør hvad du har det godt med!

2. Forbindelse med naturen
Hollænderne er rigtige haveentusiaster og elsker det, når de kan grave ned i jorden med deres hænder. Forskning foretaget af havemonitoren i 2020 viser, at vi, hollænderne, bruger i gennemsnit 1 til 4 timer om ugen i haven til haven. De foretrukne aktiviteter i vores have er at klippe plænen og plante løg.

Mere grøn, mindre grå
Forskellige undersøgelser viser, at et grønt livsmiljø virkelig er sundt for os. F.eks. Udtaler sociolog Jolanda Maas følgende: ‘Vi ved, at et grønt miljø afstres, inviterer til motion, fremmer en sund udvikling af børn og stimulerer sociale kontakter.’ At gå, det er også muligt i vores egen have. Garden Monitor indikerer også, at en tredjedel af befolkningen ønsker endnu mere grønt i deres have.

Have tendenser i 2021
grønt tag
Når fliserne i haven erstattes af mere grønt, ser vi også mere liv i haven. Sommerfugle flagrer rundt og fugle på udkig efter mad. Vi vil helt sikkert se det grønne tag oftere i 2021. Flygtningehjælpen skrev en artikel om et grønt tag. Et grønt tag kan være på dit hus, men også på et havehus.

Ifølge Andy van den Dobbelsteen, professor i klimadesign og bæredygtighed ved TU Delft, er grønne tage gode for biodiversitet og dyr. En stor fordel ved et sådant tag er, at temperaturen i huset er meget lavere i en varm sommer. For ikke at nævne det ser super flot ud, vidste du, at vores Logsauna også kommer med et grønt tag?

3. Bliv grøn
Havemonitorens forskning viser også, at vi virkelig nyder havearbejde. At vi gør dette for at bidrage til miljøet er kun 6% af befolkningen. Alligevel ser vi bestemt i trends for 2021, at miljøet og bevidstheden også bliver meget vigtigere for vores have. For eksempel angiver 32% af de adspurgte allerede, at de tager miljøet i betragtning, når de køber til haven.

insekt hotel
Noget, som vi ser oftere og oftere i byhaver, parker og vores egen have; insekthotellet. Et sådant insekthotel hjælper med at beskytte biodiversiteten i Holland. Kampagnen gør grå grønnere fra sammen, for biodiversitet lægger bl.a. vægt på dette. Og et sådant insekthotel kan bruges overalt, på balkonen, i haven, men også i parker. På denne måde giver du bier og andre insekter et sted, hvor de kan lægge deres æg. På et vellavet insekthotel giver du et sikkert sted for deres æg. På webstedet for Natuurmonumenten kan du læse, hvordan man selv laver et insekthotel, og tro mig, det er en leg!

Ud med Welvaere
4. Indefra og ud
Gijsbregt Brouwer, trendobservatør inden for mad: “Du kan også se denne tendens derhjemme: inde og ude er tættere sammenflettet end nogensinde før.

langt. Du plejede at rode rundt med en grill, nu er udekøkkenet stigende. ”

Haven ses i stigende grad som en forlængelse af stuen. Brug haven på den måde! Vi ser flere og flere møbler, bænke og udstyr i haven for at kunne være udenfor, ikke kun om solen, men også om vinterdage. På denne måde bliver haven et sted, hvor folk bor mere.

5. Andre havertendenser i 2021
Selvfølgelig er der flere og flere trends i haven i år. Inden for fødevareindustrien har vi allerede set, at der er en stigende efterspørgsel efter produkternes oprindelse. I dag foretrækker vi at shoppe hos landmanden selv end i supermarkedet. Dette er også en tendens, der bliver endnu tydeligere i det kommende år, og vi vil forsøge at vokse mere selv. For eksempel frigør vi et sted i haven for at dyrke tomater eller jordbær og lave en lækker salat selv. At arbejde hjemmefra er også her for at blive, og hvad med at gøre haven til et hjemmekontor. En smuk vinterhave med udsigt over haven eller et kontor i haven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *